Uşak’ın coğrafi işaretle tescilli olan ürünlerinden Uşak ev tarhanasının fiyatı cep yakıyor ve emsallerine göre rakamın 3 ila 4 kat aralığında değişmesi de dikkat çekiyor. Uşak’ta bulunan tarhana üreticileri, yaklaşık 450 TL ile 600 TL arasında tarhanayı fiyatlıyorlar ve rakam firmadan firmaya değişkenlik gösteriyor. Rakamın bu kadar yüksek olması ve fabrikasyon ürünlerde bu denli fiyatların uygulanması dikkat çekerken, Uşak’ın kapı komşusu Kula’daki Ramiz Köfte isimli işletmede 200 liraya acı ve tatlı olarak 1 kilogram tarhana satılıyor.
ARADAKİ FARK NE KADAR OLABİLİR?
Söz konusu fiyatlar arasında uçurum olması dikkat çekerken, kullanılan malzeme, yapılış tarzı ve lezzet olarak Uşak, Kula, Gediz, Simav ve Selendi gibi ilçelerdeki tarhana bir birine çok benziyor. Biber, soğan, domates, yoğurt ve unla elde edilen hamurun kurutulup, güneşte yaklaşık 3 hafta beklemesiyle yapılan tarhana, Uşak ve çevre ilçelerinde genellikle aynı yöntemle üretiliyor.
GEDİZ EV TARHANASI 250 VE KULA’DA SATILAN DA 200 TL
Köfteci Ramiz isimli işletmede satılan ve Uşak’takiyle hemen hemen aynı olan ev tarhanasının kilogram fiyatı gel ve al şeklinde 200 TL olarak fiyatlandı. Aynı tarhana internet üzerinden 225 TL’ye satılıyor. Gediz’de üretilen ve Uşak’takine çok benzeyen tarhananın kilogramı da Peynirci Baba isimli işletmede Türkiye geneli 250 TL’ye satılıyor. Yarım kilo olarak da 126,50 TL’den satılan Gediz tarhanası, hemen hemen Uşak’la aynı özellikleri ihtiva ediyor.
FİYATLARIN DENETLENMESİ GERİYOR
Uşak İl Ticaret ve Sanayi Müdürlüğü’nün bu konuda bir çalışma yapması ve fiyatlara bir denetim mekanizması ortaya koyması gerekiyor. Diğer il ve ilçelerin de emsal alınması ve rakamların aşağı çekilmesi talep ediliyor.



