Uşak'ta ender görülen ve koruma altına alınan Kayaağıl köyü sınırlarında bulunan İtecik Tepesi'nde çıkan İtecik Lalesini koparmanın cezası bu yıl 550 bin TL olarak belirlendi. Yılda 15 gün açan ve Uşak'a özgü şakayık türü İtecik lalesinin çiçek açması, doğadaki huzur ve bereketin sembolü haline geldi.

A A 20250525 38075684 38075680 E N D E R G O R U L E N I T E C I K L A L E S I K A N K I R M I Z I S I R E N G I N I G O S T E R D I

1200 RAKIMLI İTECİK TEPESİ'NDE KORUMA ALTINDAKİ LALELER AÇTI

Kayaağıl köyü sınırlarında, yaklaşık 1200 rakımlı İtecik Tepesi'nde 50 dekarlık tabiat koruma alanı içinde açan lale, beklediği hava sıcaklığı değerlerine ulaşılmasıyla kan kırmızısı rengindeki çiçeğini gösterdi. Koruma altındaki İtecik lalesi, 15 günün ardından önce solmaya başlıyor, sonra yapraklarını döküyor. Lalenin açtığı alanda incelemede bulunan Uşak Valisi Naci Aktaş, İtecik lalesi hakkında Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Müdürü Hüseyin Tekin'den bilgi aldı.

A A 20250525 38075684 38075679 E N D E R G O R U L E N I T E C I K L A L E S I K A N K I R M I Z I S I R E N G I N I G O S T E R D I

İTECİK LALESİNİ KORUMAK HEM BİZLERİN HEM DE VATANDAŞLARIN GÖREVİDİR

Alanda gazetecilere açıklama yapan Aktaş, İtecik lalesinin bölgeye özgü bir tür olduğunu söyledi. Lalenin korunması için gerekli tüm tedbirleri aldıklarını belirten Aktaş, şöyle konuştu: "Lalenin yoğun olduğu bölgenin etrafı zaten çevrili haldedir. Bitkiye karşı yapılan zararın yaklaşık 550 bin lira cezası var. Bu bitkiyi korumak hem bizlerin hem de vatandaşların görevi. Laleyi yaşatmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğudur. Vatandaşlarımızı bu anlamda duyarlılığa davet ediyorum. Mutlaka gelip göreceğiz ama asla zarar vermeyeceğiz. Çünkü ortak sorumluluk içerisinde bunu gelecek nesillere aktaracağız."

Uşak, Kütahya, Manisa, Denizli ve Eskişehir için 26 Mayıs 2025 Pazartesi sarı kodlu uyarı
Uşak, Kütahya, Manisa, Denizli ve Eskişehir için 26 Mayıs 2025 Pazartesi sarı kodlu uyarı
İçeriği Görüntüle

Kaynak: ANADOLU AJANSI