Yaşam

Kökü asırlar öncesine dayanan Uşak Eşme Kocabey'in Salihli ve Kırşehir'de de uzantısı var

Doğal güzelliğiyle dikkat çeken Uşak Eşme'nin Kocabey köyünün kökü, 1600yıl öncesine dayanıyor. Hamali ve Harmanali olarak bilinen ve Suriye Hama'ya dayanan Eşme Kocebey'in Salihli ve Kırşehir'de 2 uzantısı daha var.

Abone Ol

Uşak’ın Eşme ilçesine bağlı Kocabey köyü, asırlardır gelenek ve göreneklerini yaşatıyor. Türkünün önemli bir gelenek olduğu Kocabey köyü, doğal yapı ve güzelliğiyle dikkat çekiyor. Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği’nden Alp Arslan Dur, Kocabey’in güzelliklerini fotoğraf karelerine yansıttı. Dur, Kocabey, köyü için “Bir köy düşünün, doğa ile insanın uyum içinde yaşadığı bir yer, kuşların cıvıltısı, manzaranın güzelliği ve köyün sıcaklığı” mesajını verdi.

SURİYE’NİN HAMA KÖYÜNDEN GELENLER KURDU

Hamali ve Hardamdali ölgesi olarak bilinen ve isimlerle bir dernek çatısı altında buluşan Kocabeyliler’in kökü 1600 yıl öncesine dayanıyor. Hamali Harmandalı Yörükleri Derneği Başkanı Özkan Çam, atalarının Suriye’nin Hama kentinden geldiğini ve daha sonra burada 3 kola ayrıldığını ifade etti. Çam, Kırşehir ve Manisa Salihli’de de Kocabey köyüyle akraba toplumların olduğunu ifade etti.

Çam, “Köyümüz doğal güzelliği olan ve türküleriyle tanınan bir bölge. Köyümüzün kökü 1600’lü yıllara dayanıyor ve Hamali ve Harmandali adı, Suriye’nin Hama şehrinden geliyor. Yerleşimin temelini atan ailelerden biri, zamanla üç ayrı bölgeye ayrılmış: Kırşehir, Manisa’nın Salihli ilçesi ve bugünkü Hamali-Harmandali bölgesi. Bu bölgenin müziği ve ağıt geleneği de Yörük kültürüne dayanıyor. Yörede ağıt yakma geleneği yaygın olmasa da Hamali, Harmandali, Camili ve Fakılı köylerinde bu gelenek yaşatılıyor. Eskiden düzenlenen ahenk gecelerinde, aşıklar sevgilisine, kayıplarını yaşayanlar ise sevdiklerine türkü yakardı. Figürler ve müzikal anlatımlar zamanla değişse de, bu kültürel miras bölge insanı için hala büyük bir anlam taşıyor” dedi.

DERNEK OLARAK UZAKLARDAKİ ARABALARLA BAĞI GÜÇLENDİRİYOR

Dernekleri hakkında konuşan Çam, “Yerel bir derneğiz, uzaklara göç eden akrabalarla iletişimi güçlendirmek, kültürel mirası yaşatmak ve gelenekleri gelecek nesillere aktarmak için çalışmalar yürütüyoruz. Geleneksel şenlikler düzenlenerek eski örf ve adetler sürdürülüyor. Bölgedeki asimilasyona uğramış kültürel değerler korunarak yaşatılmaya çalışılıyoruz” ifadesini kullandı.