Yaşam

Uşak Ulubey ilçesinin zini hamursuzu artık bu sınıfta!

Uşak'ın Ulubey ilçesinde yapılan ve şekil olarak baklavaya benzeyen haşhaşlı hafif ve ağızda ferahlık hissi yaratan zini hamursuzu artık tescilli ürünler sınıfında...

Abone Ol

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, bir süre önce koruma altına almak için girişimlerde bulunduğu Ulubey’in zini hamursuzu için Türk Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret kararı aldırdı. Yaklaşık 1 yıl önce Uşak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından zini hamursuzunun tescillenmesi için Türk Marka Kurumuna başvuru yapıldı. Haşhaşlı ve baklavaya benzeyen Ulubey’in tatlısı zini hamursuzu için yapılan başvuruya olumlu yanıt geldi.

DAHA ÖNCE UŞAK EV BAKLAVASINI DA TESCİLLEMİŞLERDİ

Zini hamursuzunun yanı sıra Türk Marka Kurumu, daha önce Uşak ev baklavasını da tescillemiş ve coğrafi işaretle koruma altına almıştı. Türk Marka Kurumu, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı çalışmalar sonucunda; Uşak Tarhanası, gelin helvası, Uşak helvası, Karahallı kavunu ve ciğerini tescilleyerek koruma altına alınan ürünler sınıfına dahil etti. Uşak halıları ve Eşme kilimi de Uşak’a has ve korunacak ürünler arasında yer alırken, zincire eklenen son halka Ulubey’in zini hamursuzu oldu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir, kentin gastronomik değerlerini koruma altına alarak, kentin tanıtımına da katkı sağladıklarını ifade etti.

HAŞHAŞLA YAPILIYOR VE BAKLAVA GİBİ KESİLİYOR

Zini hamursuzunun hamuru için, yumurta, sıvı yağ, su, un, eser miktarda tuz ve karbonat kullanılıyor. İçi için ise haşhaş, tahin, şeker ve yine sıvı yağla bir harç hazırlanırken, üzerine de 1 yumurta sarısı ve yoğurdun karışımı sürülüyor. Hamurdan 12 yufka çıkıyor ve bunların arasına haşhaş ve tahinli karışım ekleniyor. Üzerine yumurta sarısı ve yoğurtlu harç sürülüp fırına verilen zini hamursuzu soğuyunca afiyetle tüketiliyor.