Gündem

Blaundos'un yeri askeri mantıkla seçildi ve ortaya böylesine eşsiz bir kent çıktı! Su kemerleri 8'e yükseldi!

Uşak’ın Ulubey ilçesinde bulunan Blaundos Antik Kenti’ndeki su kemeri sayısı 3 yeni ilaveyle 8 çıktı ve İngiltere’deki Stonehenge'i andıran yapılar, tarih ve doğa tutkunlarına daha farklı bir deneyim sunar hale geldi. Su kaynaklarına uzak olan Blaundos'taki mantığı açıklayan Ulubey Kaymakamı Coşkunaslan, bunun kolay savunma için askeri bir mantıkla tercih edildiğini ifade etti

Abone Ol

GSM operatörleri ve cep telefonu reklamlarında yer alan ve Uşak’ı ziyaret eden gezginlerin mutlaka uğradığı Ulubey’deki Blaundos Antik Kenti’ndeki tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. 2100 yıl önce inşa edilen su kemerleri üzerinde yapılan çalışmaların sonucunda, 3 yeni su kemeri daha Ulubey Aksaz’dan bulunan taşlarla restore edilerek, göz alan yapı sayısı 8’e çıkarıldı. Ulubey Kaymakamı İbrahim Coşkunaslan, Anadolu Ajansı’ndan Mehmet Çalık’a yaptığı açıklamada, taşların çoğunun yapılan kazı çalışmalarında bulunduğunu, eksik taşların da Aksaz’dan temin edildiğini, pürüzleme ve eskitme çalışmalarının yapıldığını ve son taşın da konularak tüm işlemlerin bittiğini aktardı.

ULUBEY’DEKİ BLAUNDOS ANTİK KENTİNDE 2100 YILLIK 8 SU KEMERİ

Uşak'ın Ulubey ilçesindeki Blaundos Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda tespit edilen 2100 yıllık 8 su kemeri restore edilerek ayağa kaldırıldı. Büyük İskender'in Anadolu seferiyle Makedonya'dan gelen askerlerin yerleştiği, "Garnizon Kenti" olarak da adlandırılan Blaundos Antik Kenti, etrafının derin vadilerle çevrili olmasından dolayı bölgeye hakim konuma sahip. Tek giriş nedeniyle doğal kale görünümlü antik kentte mitolojide tarım ve bereketin sembolü olarak bilinen tanrıça Demeter'in 2 bin yıllık tapınağı da bulunuyor. Antik kentin en uç kısmında üst üste yerleştirilmiş blok taşlardan oluşan 3 yapı ise İngiltere'de bulunan Stonehenge'i andırıyor. Antik kentin giriş kapısına yaklaşık 800 metre mesafedeki Geç Helenistik, Erken Roma Dönemi'ne ait su kemeri ise 2100 yıllık bir geçmişin izlerini taşıyor. Buranın devamında 8 su kemerinin daha bulunduğu, bazılarının depremlerden ya da tahribattan dolayı yıkıldığının belirlenmesi üzerine yapıların ayağa kaldırılması için çalışma başlatıldı.

KAZIDA ÇIKAN KALINTILARIN RESTORASYONU İÇİN TİTİZ BİR ÇALIŞMA YAPILDI

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan çalışma kapsamında ilk olarak yıkılan su kemerlerine ait taşlar ortaya çıkartıldı ve tasnifi yapıldı. Daha sonra eksiklerin tamamlanması için taş analizleri gerçekleştirildi. Restorasyonda kullanılacak taşlar da antik kente yakın bir noktada yer alan taş ocağından getirildi. Projenin ilk aşamasında 2024 yılının sonunda 5 su kemeri restore edildi. Bu sene devam eden çalışmalarda geri kalan 3 su kemeri daha ayağa kaldırıldı. Ayağa kaldırma ve taş yerleştirme çalışmalarının tamamlandığı su kemerlerinde, eskitme ve pürüzlendirme çalışmaları restorasyon ekibi tarafından sürdürülüyor.

BLAUNDOS, ASKERİ BİR MANTIKLA SU KAYNAKLARINDAN UZAK TUTULDU

Ulubey Kaymakamı İbrahim Coşkunaslan, restorasyonu yapılan su kemerlerinin antik kentin görünümü açısından önemli olduğunu söyledi. Antik kent askeri bir mantıkla kurulduğu için kolay savunma yapılabilecek bir bölgenin tercih edildiğini aktaran Coşkunaslan, bu yüzden Blaundos'un su kaynaklarına uzak olduğunu ifade etti. Antik kente su getirmek amacıyla su kemerleri yapıldığını anlatan Coşkunaslan, şunları kaydetti: "Bu şehir su kaynağına kurulmamış. O yüzden su ihtiyacını da bu kemerlerle sağlamışlar. Burada bulunan İnay köyünden, yani kilometrelerce uzaklıktan bu taş kemerleri örerek, üzerlerini tuval gibi kullanıp sanatlarını icra ederek bu şehri suyla beslemişler. Yani bu kemerler bu şehre hayat vermiş. Bu kemerler 2100 yıllık. Taşların çoğu yapılan kazı çalışmalarında bulundu. Eksik kalan taşlar da özellikle bölgemizde yer alan Aksaz köyünden temin edilerek restorasyon tamamlandı. Şimdi pürüzleme ve eskitme çalışmaları yapılıyor. 2100 yıllık tarihi su kemerlerinin restorasyon çalışmaları bugün son taşı da konularak tamamlandı. Bu yıl buraya gelen ziyaretçilerimizin beğenilerine sunacağız." Kaymakam Coşkunaslan, Blaundos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında devam edeceğini sözlerine ekledi.